Pekařské novinky

HAPPY MIX

Pekařská směs obohacená o vitamin D, vápník, selen a zinek.
Produkt je zařazen do kategorie CLEAN LABEL.

 

  • Co je vitamin D?

Je známý jako sluneční vitamin, protože jej tělo dokáže působením slunečního záření syntetizovat v kůži. V zimním období, kdy slunce nesvítí tak intenzivně, trpíme jeho nedostatkem.

  • Jaké jsou úkoly vitaminu D?

Rozmanité, plní v lidském organismu řadu důležitých úloh a má pozitivní vliv na naše kosti, svaly, zuby a imunitní systém.

  • Jaké jsou příznaky nedostatku vitaminu D?

Nejčastěji pociťujeme nedostatek vitaminu D od podzimu do jara, kdy je obecně méně slunečního záření. Cítíme se unaveně, sklesle a bez nálady. Nízká hladina se také odráží na přirozené obranyschopnosti.

  • Můžu přijímat vitamin D potravou?

Naštěstí nemusíme spoléhat pouze na slunce. Existují i jiné způsoby, jak vitamin D do těla doplnit. Můžeme ho pravidelně užívat ve formě doplňků stravy nebo si pochutnat na potravinách, které „déčko“ obsahují.


  • Co je selen?

Jedná se o životně důležitý stopový prvek, který v lidském organismu zastává mnoho důležitých funkcí.  Vstřebává se v tenkém střevě, ale neuskladňuje se do zásoby, a tak rychle může vzniknout jeho nedostatek.

  • K čemu potřebujeme selen?

Chrání naše buňky před oxidačním stresem a podporuje imunitní systém.

  • Které potraviny jsou přirozeně bohaté na selen?

V běžné stravě můžeme nalézt mnoho potravin obsahující selen. Mezi nejdůležitější zdroje patří para ořechy, kuřecí a hovězí maso, vejce, ryby a ovesné vločky.

  • Produkuje lidské tělo selen?

Ne, lidské tělo si jej nedokáže vyrobit samo. Selen je do těla přijímán živočišnou nebo rostlinnou potravou.


  • Co je vápník?

Vápník je minerál, který je důležitou součástí zubů a kostí.

  • K čemu je vápník dobrý?

Je nezbytný pro zdravý růst kostí a zubů, proto je důležitý zejména u dětí. Svůj význam má však v každém věku, jelikož udržuje pevné a tvrdé kosti. Také navíc přispívá ke správné srážlivosti krve a činnosti našich svalů.

  • Které potraviny jsou přirozeně bohaté na vápník?

Vápník najdeme v mnoha potravinách. Nejbohatší a nejdostupnější v našich podmínkách jsou především mléčné výrobky, ale také mák, sezamové semínko, mandle, hrášek, fazole a další.


 Průměrné výživové hodnoty ve 100 g upečeného výrobku při dodržení receptury a technologického postupu:

 

Energetická hodnota:                              1008,6 kJ / 241,1 kcal

Tuky:                                                                 3,8 g
-
z toho nenasycené mastné kyseliny:        0,5 g

Sacharidy:                                                     39,5 g
- z toho cukry:                                                 2,2 g

Vláknina:                                                          5,4 g
Bílkoviny:                                                         9,3 g
Sůl:                                                                   1,3 g
Vitamin D:                                                       1,06 µg (21 % RHP*)
Selen:                                                            19 µg (35 % RHP*)
Vápník:                                                        134 mg (17 % RHP*)
Zinek:                                                               4 mg (44 % RHP*)

*Vitamin D přispívá k normální funkci imunitního systému, k udržení normálního stavu kostí, zubů a k normální činnosti svalů (Nařízení EU č. 432/2012).
*Selen přispívá k normální funkci imunitního systému, k ochraně buněk před oxidativním stresem a k udržení normálního stavu vlasů a nehtů.
*Vápník přispívá k normální činnosti svalů a je potřebný pro udržení normálního stavu kostí a zubů.
*Zinek přispívá k normální funkci imunitního systému, k udržení normálního stavu zraku a pokožky a k ochraně buněk před oxidativním stresem.

K dosažení pozitivních účinků stačí pouhých 100 g pečiva denně. Pravidelná konzumace tohoto chleba pouze přispívá k vyvážené a pestré stravě a ke zdravému životnímu stylu.

Dbejte na vyváženou a pestrou stravu a zdravý životní styl. Není určeno jako náhrada pestré stravy, pravidelná spotřeba těchto pekařských výrobků k tomu pouze přispívá.


Sandra BÁBOVKA

  • pravidelná a vláčná struktura
  • jemná chuť i barva - možnost kombinovat s jádrovinami (ořechy, kokos, kousky čoko peciček, Raspelschokolade, kakaový prášek a další)
  • směs vhodná k výrobě různých formových tvarů
  • stabilita a šťavnatost výrobků
  • vhodné k mrazení - díky vyššímu podílu oleje neztrácejí výrobky vláčnost
  • variabilita použití - z jedné směsi je možné vytvořit několik aplikačních receptur
Chlebíček s čokoládou

Stažení receptury (PDF, 848 KB)