Mistr pekař a sládek Johann Peter Ruckdeschel z Kulmbachu v roce 1856 položil základní kámen společnosti IREKS a tím byla zahájena stavba pivovaru a sladovny. Od té doby se mnohé změnilo, průkopnický duch zakladatele společnosti však zůstal zachován a stále pokračuje. I dnes je jméno společnosti, která je stále 100 % v rodinném vlastnictví, nerozlučně spjato s jejím zakladatelem:
IREKS = Johann Ruckdeschel et Söhne, Kulmbach
IREKS vždy hledal nové nápady, jak podpořit pekařství a pivovarnictví. V roce 1900 vytvořil syn zakladatele společnosti Johann Andreas Ruckdeschel „Ruckdeschel’s Milliose“ a tím zahájil rozvoj odvětví s pekařskými přísadami. Tento první sladový diastatický zlepšující přípravek v práškové formě se brzy stal pojmem mezi pekaři.
Dalším milníkem bylo založení „IREKS-Institut für Bäckereiwissenschaften (překl. Institutu pro pekařský obor)“, který se zabýval požadavky pekáren, a začal vyvíjet novinky pro optimalizaci pracovních procesů. V tu dobu také IREKS zavedl zákaznický servis, jehož součástí byl odborný časopis „Des Bäckers kleiner Ratgeber“, který poprvé vyšel v roce 1927.
S novým produktem FERTIGSAUER způsobil IREKS revoluci ve zpracování chlebového těsta. Dříve běžné vedení kvasu, za nestálých podmínek tehdejšího provozu v pekárnách, vedlo k velkým výkyvům v kvalitě pečiva. Nový produkt zajistil trvale vysokou kvalitu pečiva díky pečlivě vybraným fermentačním bakteriím, které měly ideální podmínky. Již tehdy byly přednosti tohoto výrobku prezentovány formou zajímavého filmu.
Padesátá léta byla ve společnosti IREKS ve znamení expanze a modernizace. V roce 1954 byla například postavena pekárna, která poskytovala odborná školení a poradenství zákazníkům a terénním pracovníkům. Investovalo se do nejmodernějších výrobních zařízení a do rozšíření sladoven.
V roce 1971 společnost IREKS vyvinula novou řadu cukrářského a sladkého pekařského sortimentu pod názvem MELLA - značku, která (zejména v Německu) zastřešuje stále rostoucí sortiment jemného pečiva.
Přibližně o 10 let později uvádí IREKS na trh svoji první směs pro pečivo: SOJA-MIX. Díky tomu umožnil pekárnám vyrábět různé druhy pekařských výrobků z jedné směsi.
Devadesátá léta byla charakteristická dalším rozvojem našeho východoevropského podnikání!
V roce 1998 byl založen OOO IREKS v Rusku a postupně se IREKS začal rozšiřovat i do dalších evropských zemí - Polska, České republiky, Slovenska, Maďarska, Rumunska, Chorvatska a Srbska, země východní a jihovýchodní Evropy patří k nevýznamějším trhům společnosti.
V roce 1998 byl v centrále v Kulmbachu spuštěn nový závod na výrobu pekařských směsí. Jedná se o kompletní, zcela automatický, mísící systém s nejpřísnějšími bezpečnostními standardy, který umožňuje výrobu produktů prvotřídní kvality. Díky této technologii je IREKS vybaven tak, aby splňoval neustále se zvyšující požadavky v oblasti alergenů, dosledovatelnosti a individualizaci výrobků.
Na počátku 21. století IREKS začal působit v oblasti Jižní Ameriky, v Brazílii založil spolu s družstvem COOPERATIVA AGRÁRIA dceřinou společnost. V roce 2011 posiluje svoji pozici na ruském trhu akvizicí skupiny TRIER. V následujích letech byly založeny dceřiné společnosti také v Číně, Kanadě a Malajsii. Takto se mezinárodní zastoupení společnosti neustále rozšiřuje.
Výstavba Pekařské akademie a Technického centra v Kulmbachu vytváří nové místo pro setkávání odborníků z oboru. IREKS Campus umožňuje vzdělávání, výměnu informací a vzájemné propojení pekařů a odborníků a to nejen na místě, ale i online! Jako digitální informační a seminární platforma nabízí IREKS eCampus řadu nových možností.