Historie firmy sahá do roku 1991, kdy začala jako ENZYMA vyrábět zlepšující přípravky, směsi a speciální suroviny pro pekárny a cukrárny. Firma v krátké době dokázala obsadit vedoucí pozici na českém trhu a silné postavení si udržuje doposud. V roce 1999 se stává ENZYMA dceřinou společností německého nadnárodního koncernu IREKS GmbH. Od roku 2004 působí společnost na trhu pod novým názvem IREKS ENZYMA s.r.o..
V současné době nabízí společnost IREKS ENZYMA sortiment o více než 1000 položkách, které zahrnují zlepšující přípravky, cereální směsi, slady, směsi pro jemné pečivo, bezlepkové směsi, různé pekařské náplně, cukrářské směsi pro výrobu korpusů, krémů a speciálních cukrářských hmot, tuky, čokolády a zmrzliny. IREKS ENZYMA je jedním z největších zpracovatelů potravinářského máku v České republice. S výrobou makových pekařských náplní a makových poloproduktů pro maloobchodní prodej má IREKS ENZYMA dlouholeté zkušenosti, proto byla provedena modernizace technologie na čištění, zpracování a skladování máku. Následně přesunul koncern IREKS GmbH výrobu všech makových produktů do České republiky.
IREKS ENZYMA není jen výrobcem a dodavatelem, ale také spolehlivým partnerem pro své zákazníky. Technologickou podporu zajišťuje tým pekařských a cukrářských odborníků po celé České republice. Díky vlastnímu vývojovému oddělení jsou navíc schopni reagovat na konkrétní požadavky zákazníka, najít řešení a vyvinout výrobek šitý přímo na míru.
Certifikace podle mezinárodního standardu pro bezpečnost potravin FSSC 22000 a dokončení projektu „Nákup, čištění a zpracování českého máku“, který byl zahájen v roce 2008 a v rámci kterého byla postupně vybudována čistička máku, výrobna makových náplní a sklad s kapacitou 2.050 palet.