Historische Aufnahme vieler Männer und IREKS-Firmengründer Johann Peter Ruckdeschel

Milníky IREKS

Historische Aufnahme des IREKS-Firmengebäude

Více než 160 let historie společnosti

Od malé sladovny a pivovaru v srdci německého Kulmbachu až po celosvětový koncern - objevte více než 160letou historii společnosti IREKS.

1856: Jak to všechno začalo


Mistr pekař a sládek Johann Peter Ruckdeschel z Kulmbachu v roce 1856 položil základní kámen společnosti IREKS a tím byla zahájena stavba pivovaru a sladovny. Od té doby se mnohé změnilo, průkopnický duch zakladatele společnosti však zůstal zachován a stále pokračuje.  I dnes je jméno společnosti, která je stále 100 % v rodinném vlastnictví, nerozlučně spjato s jejím zakladatelem:

IREKS = Johann Ruckdeschel et Söhne, Kulmbach

1900: Ruckdeschel's Milliose


IREKS vždy hledal nové nápady, jak podpořit pekařství a pivovarnictví. V roce 1900 vytvořil syn zakladatele společnosti Johann Andreas Ruckdeschel „Ruckdeschel’s Milliose“ a tím zahájil rozvoj odvětví s pekařskými přísadami. Tento první sladový diastatický zlepšující přípravek v práškové formě se brzy stal pojmem mezi pekaři.

1921: Rozšíření služeb IREKS


Dalším milníkem bylo založení „IREKS-Institut für Bäckereiwissenschaften (překl. Institutu pro pekařský obor)“, který se zabýval požadavky pekáren, a začal vyvíjet novinky pro optimalizaci pracovních procesů. V tu dobu také IREKS zavedl zákaznický servis, jehož součástí byl odborný časopis „Des Bäckers kleiner Ratgeber“, který poprvé vyšel v roce 1927.

1930: Revoluce v procesu chlebového těsta

S novým produktem FERTIGSAUER způsobil IREKS revoluci ve zpracování chlebového těsta. Dříve běžné vedení kvasu, za nestálých podmínek tehdejšího provozu v pekárnách, vedlo k velkým výkyvům v kvalitě pečiva. Nový produkt zajistil trvale vysokou kvalitu pečiva díky pečlivě vybraným fermentačním bakteriím, které měly ideální podmínky. Již tehdy byly přednosti tohoto výrobku prezentovány formou zajímavého filmu.

 

1954: Rozvoj školení & modernizace zařízení


Padesátá léta byla ve společnosti IREKS ve znamení expanze a modernizace. V roce 1954 byla například postavena pekárna, která poskytovala odborná školení a poradenství zákazníkům a terénním pracovníkům. Investovalo se do nejmodernějších výrobních zařízení a do rozšíření sladoven.

 

1971: Rozšíření na mezinárodní společnost


V roce 1970 již IREKS zásoboval více než 20 zahraničních trhů. Díky založení dceřiných společností v Itálii a Francii byla mezinárodní síť výrazně posílena. V následujících letech zahraniční obchod stále rost a vznikaly další pobočky.

1971 - 1980: Nové řady - nové příležitosti


V roce 1971 společnost IREKS vyvinula novou řadu cukrářského a sladkého pekařského sortimentu pod názvem MELLA - značku, která (zejména v Německu) zastřešuje stále rostoucí sortiment jemného pečiva.

Přibližně o 10 let později uvádí IREKS na trh svoji první směs pro pečivo: SOJA-MIX. Díky tomu umožnil pekárnám vyrábět různé druhy pekařských výrobků z jedné směsi.

1993 - 2007: Expanze obchodu ve východní Evropě


Devadesátá léta byla charakteristická dalším rozvojem našeho východoevropského podnikání!
V roce 1998 byl založen OOO IREKS v Rusku a postupně se IREKS začal rozšiřovat i do dalších evropských zemí - Polska, České republiky, Slovenska, Maďarska, Rumunska, Chorvatska a Srbska, země východní a jihovýchodní Evropy patří k nevýznamějším trhům společnosti.

 

1998: Hi-Tech výroba pro nejvyšší kvalitu a bezpečnost


V roce 1998 byl v centrále v Kulmbachu spuštěn nový závod na výrobu pekařských směsí. Jedná se o kompletní, zcela automatický, mísící systém s nejpřísnějšími bezpečnostními standardy, který umožňuje výrobu produktů prvotřídní kvality. Díky této technologii je IREKS vybaven tak, aby splňoval neustále se zvyšující požadavky v oblasti alergenů, dosledovatelnosti a individualizaci výrobků.

2004: Rozšíření cukrářské nabídky


V roce 2004 se německá společnost DREIDOPPEL stala součástí skupiny IREKS a tím se rozšířila nabídka zejména v oblasti aromat, ochucovacích past a zmrzlin.

2000 - 2019: Posílení na světovém trhu


Na počátku 21. století IREKS začal působit v oblasti Jižní Ameriky, v Brazílii založil spolu s družstvem COOPERATIVA AGRÁRIA dceřinou společnost. V roce 2011 posiluje svoji pozici na ruském trhu akvizicí skupiny TRIER. V následujích letech byly založeny dceřiné společnosti také v Číně, Kanadě a Malajsii. Takto se mezinárodní zastoupení společnosti neustále rozšiřuje.

2019: Nová výroba sladového extraktu a kvasu


Flexibilní, automatizovaná, úsporná - v roce 2019 byla v Kulmbachu uvedena do provozu nová výrobna sladových extraktů a tekutých kvasů. Tyto produkty mají nejen cenné technologické vlastnosti, ale svou chutí dodávají pečivu jedinečnou kvalitu.

2021: IREKS Campus


Výstavba Pekařské akademie a Technického centra v Kulmbachu vytváří nové místo pro setkávání odborníků z oboru. IREKS Campus umožňuje vzdělávání, výměnu informací a vzájemné propojení pekařů a odborníků a to nejen na místě, ale i online! Jako digitální informační a seminární platforma nabízí IREKS eCampus řadu nových možností.